И от ГЕРБ, и от Реформаторския блок отричат да са подкрепили Мая Манолова по време на вчерашния избор за омбудсман.

Християнска съм и простих на Манолова, има право на втори шанс, обяви Цачева
Още...

Станислав Иванов от ГЕРБ заяви, че Манолова не е станала симпатична на групата им. „Ние всички бяхме уверени, че никой от нас не е подкрепил Мая Манолова", категоричен бе той в ефира на Нова телевизия. Герберът изтъкна, че имат много доводи за това, че тя не може да бъде омбудсман.

Припомняме, Манолова бе избрана със 129 гласа, а опонентът й Константин Пенчев получи 82. Почти веднага след избора на Манолова, започна организирането на протести. Над 200 души снощи излязоха на протест пред парламента и блокираха движението пред южния му вход.

Някога да сте чули от ГЕРБ някой да каже една дума в подкрепа на кандидатурата на Мая Манолова", запита Иванов. Той изтъкна, че  до последно Манолова стояла в зала. Затова Иванов се пошегувал с нея, че опорочава деня за размисъл.

Герберът прехвърли отговорността за избора на Манолова на реформаторите. По думите му, вчера от РБ имало позитивни изказвания във Фейсбук по отношение на социалистката.

Реформаторът Атанас Атанасов пък напомни, че РБ е издигнал другата кандидатура - на досегашния омбудсман Константин Пенчев и са гласували именно за него.

„Ние сме си подкрепили кандидатурата на един човек с десни убеждения, който е доказал, че е безпристрастен", уточни Атанасов. Той подчерта, че е бил против тайния вот.

По думите на Атанасов, Манолова обикаляла парламентарните групи и обяснявала, че се срещнали с Борисов и той й обещал, че ГЕРБ няма да издига кандидатура.

Отново бе повдигната темата за гласуването на въпросите за референдума. Не сме подкрепили мажоритарния вот, защото никога не сме били за него, заяви Атанасов. Няколко пъти са се опитвали да убедят Плевнелиев да преформулира въпроса. Атанасов посочи, че РБ никога не е бил за чиста мажоритарна избирателна система, защото тя не дава възможност за избори. При тази система в един район може да се окаже, че хората трябва да избират между Станишев и Първанов, поясни реформаторът. Затова абсолютно убедено гласували "против".

Атанасов изтъкна, че РБ осъзнава, че коалицията е изключително трудна. Той напомни, че реформаторите са направили компромиси в тази насока. "Бяхме против Борисов да бъде министър-председател. Направихме компромис в името на стабилността на държавата", заключи Атанас Атанасов.