Претенциите на мюсюлманското вероизповедание към българското национално и културно наследство са отхвърлени изцяло с решение на Апелативния съд, заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов пред Дарик.

„Отхвърлено е искането да бъдат признати за първоприемници на мюсюлманските вероизповедни общини и е прекратено производството по делото", заяви Паунов.

"Инициативата тръгна от Кюстендил, заедно с нашите приятели от Дупница и Карлово. Решението засяга хиляди имоти, към които мюсюлманското вероизповедание са предявили претенции в общини от цяла България. Днес можем да въздъхнем с облекчение и с гордост, че сме българи. Трябва да благодарим и на доблестните съдии, които застанаха на страната на закона и българският граждани. Горд съм, че и кюстендилци са съпричастни към тази инициатива", заяви Паунов.

Той обясни, че с това решение мюсюлманското вероизповедание няма да могат да претендират за нито един от имотите.

В решението на Апелативният съд се казва, че оставя без разглеждане искането на мюсюлманското вероизповедание, тъй като не могат да докажат, че са първоприемници и прекратява производството.

Според него така изцяло се обезсилва решението на Градския съд, с което те са били признати за първоприемници.

Това е паметен ден за България, така че благодаря на всички наши сънародници, които ни подкрепяха. Благодаря и на доблестните съдии, които спазвайки закона, защитиха достойнството на българския гражданин. Това е паметен ден на национална гордост и достойнство", допълни Петър Паунов.

Малко по-късно адвокат Красимира Янева показа решение на Софийския апелативен съд. "Вакъфските имоти не са на Мюсюлманското изповедание София, регистрирано от 2003г. - Главното мюфтийство", предаде думите й БГНЕС.

От изхода на този процес зависеше как ще се развият делата за имотите, които в момента са замразени. Решението на Софийския апелативен съд (САС) е от 12 май и обезсилва изцяло решението на Софийския градски съд.

Делото със страни Мюсюлманско изповедание и Мюсюлманско Сунитско Ханефитско изповедание беше срещу решение на Софийски градски съд за признаване за установено правоприемство на съществували мюсюлмански вероизповедни общини, обясни юристът.

"Сунитското вероизповедание подаде жалба, не защото има интерес да получава имоти, а защото Законът за вероизповеданията изрично показва, че друго изповедание може да обжалва решение на СГС.

Жалбата на Мюсюлманско изповедание в решението на САС е оставена без разглеждане. По делото има и едно особено мнение на съдия, който смята, че това производство не трябва да бъде по този, а по друг ред", обясни адвокат Янева.

След като с решението си от днес САС не признава Мюсюлманско изповедание за правоприемник на тези имоти, то не може да бъде страна в процесите и не може да претендира, че е техен собственик.

"Мюфтийството не е правоприемник на джамийското настоятелство, чийто е имотът. Ако то остане в сила, тъй като може да се обжалва пред ВКС, то решенията на първоинстанционните съдилища следва да бъдат отменени и исковете на Главно мюфтийство да бъдат отхвърлени", обясни адвокат Янева.

Според нея, от Главно мюфтийство не могат да претендират, че тези имоти са негова собственост. Ако то претендира, че някой от тези имоти е негова собственост, това може да стане по общия исков ред, обясни адвокат Янева.

Адвокатът на Главно мюфтийство Красимир Руев каза след последното заседание в САС, че актуалните дела са 28 и в тях има 33 имота. От тях само 8 са джамии. Другите имоти, за които претендират от Мюфтийството са 2 бани, 2 стари училища, едно мюсюлманско гробище. Приключило е едно дело в полза на мюсюлманско изповедание за ливади в Ракитовско, където нотариалният акт е от 1922 г.