Кирил Добрев от левицата поиска свикване на партиен конгрес, който трябва да се случи преди 2 август, когато БСП по традиция се събира на Бузлуджа.
Той обясни, че подаването на оставка на лидера на партията е въпрос на лично усещане, но избор на нов лидер може да стане само на конгрес.
„Пленумът е мястото, където обсъждаме всички вътрешнопартийни въпроси”, каза той на влизане в централата на „Позитано” за заседание на парламентарната група на БСП.

Добрев допълни, че именно на пленума може да се поиска свикване на конгрес преди 2 август, защото колкото по-рано има такъв, толкова по-лесно може да „бъде запълнена пропастта, зейнала между ръководството на партията и редовите й симпатизанти”.

Добрев категорично отрече да му е предлагано място в ръководството на БСП с думите „Да ви приличам на Янаки Стоилов?”. Мислите ли, че мога да предам една кауза за удобно място в ръководството на БСП, контрира той.

По думите му, за тези седмици, които са изминали от загубата на изборите, той е мислил, че могат да настъпят някакви мисловни процеси в ръководството на партията, но такива не са се случили.

Към края на изказването си Кирил Добрев бе още по-рязък и заяви, че съзира предателство от страна на Станишев към левите идеи.

„Сергей Станишев избра Мартин Шулц пред собствената си партия. Когато отиваш в Европа, а преди това си се клел, че БСП е номер едно, този избор не е правилен”, каза Добрев и предположи, че достойният изход за бившия премиер е именно да се оттегли от ръководството на столетницата.

Междувременно на „Позитано” 20 се мярна и шефът на „Лукойл” Валентин Златев, който обаче не се спря пред журналистическия интерес нито на влизане, нито на излизане от сградата, поради което не стана ясно нито каква е била целта на посещението му, нито с кого точно се е видял вътре.