След по-малко от час заседание, БСП пленумът на "Позитано" 20 е решил Кирил Добрев да поведе изборната битка на червените в Габрово, потвърдиха за News.bg от пресцентъра на партията.

Припомняме, след като бившият депутат Йордан Стойков, който трябваше да води листата в района, претърпя тежка катастрофа, левите в Габрово останаха без водач.
Местните габровски структури номинираха Кирил Добрев, който явно е получил нужните гласове в своя подкрепа на днешния пленум. Така Добрев ще се изправи срещу гербера Цветомир Михов в борбата за вота на Габрово.

По-късно, след тричасови дебати, стана ясно, че БСП официално е готова с листите си за предсрочния парламентарен вот на 5 октомври.

Говорителят на левицата Атанас Мерджанов съобщи, че за лидер на 23 МИР е утвърден Жельо Бойчев, за 24 МИР - Стефан Данаилов, а 25 МИР в столицата традиционно ще се води от лидера Михаил Миков. Георги Анастасов пък ще застане веднага след червения лидер на втора позиция в София.

Първенец в Хасково е Чавдар Георгиев, който ще се бори с бившия министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Трето място във великотърновската листа се отрежда на гражданската квота в лицето на бившия здравен министър Таня Андреева. Трета в 24 МИР София ще бъде екс регионалната министърка Десислава Терзиева, а четвърти в 23 МИР е ген. Златан Стойков, бивш началник на генералния щаб на Българската армия.

Просветният министър от кабинета "Орешарски" Анелия Клисарова пък ще вземе втората позиция във Варна.

От гражданската квота на БСП ще влезе на 7 или 8 място в една от софийските листи Борислав Цеков от Движение "Модерна България", за който стана ясно преди дни, че е бил пожелан от столетницата за заедно с колегата си от движението Петър Кичашки. По-рано днес Цеков обяви, че напуска движението, заради започващата предизборна кампания.

Дискусията беше бурна, това е естествено и нормално, обясни Мерджанов. БСП на тези избори се явява в достатъчно широка коалиция, но е вярно, че не всички претенции на коалиционните партньори биха могли да бъдат удовлетворени, призна все пак социалистът.

Според него не е вярно, че левицата не се отваря към гражданската си квота, а слага партийни кадри на избираемите места. Мерджанов напомни, че законово съществува възможноста за преференциален вот, за да може на преден план да излязат онези фигури от листите, които срещат общественото одобрение.

Нямаме никакви притеснения, още по-малко пък съжаления за "наши министри", които са предпочетени от други партии, коментира Мерджанов по повод екс финансовия министър Петър Чобанов, който изненадващо оглави ДПС листи.

Според социалиста БСП е имала сериозни разминавания с Чобанов по управленската му визия през последните два месеца от кабинета "Орешарски". Именно това е накарало червените да не подкрепят предложението за актуализация на държавния бюджет, внесено от него. Два месеца преди края на 42-то НС имахме различия с Чобанов, настоя Мерджанов.

До края на вечерта социалистите ще са готови и с предизборната си платформа.

Стана ясно, че на продължаващия още пленум е приета и позиция на Националния съвет на партията, която официално осъжда Визия 2020 на Министерство на отбраната, с която държавният глава трябва да се яви на срещата на НАТО в Уелс.

Припомняме, на заседание преди няколко дни, червените представиха листите си, но оставиха няколко от най-важните за отделно заседание. Това се наложи след забавяне на разпределянето на местата в листите по граждански квоти и представители на коалиционните партньори.