Сирийските правителствени сили се подготвят за мащабна офанзива срещу укрепления на бунтовниците в северния град Алепо и района, съобщи БиБиСи.

Източник по сигурността подчерта, че се очаква да „започне в следващите няколко часа или дни", докато проправителствен вестник пише, че се разполагат много сили. Активисти подчертаха от своя страна, че няма признаци за нови атаки в Алепо.

Само преди няколко дни правителствени сили, подкрепяни от бойци на „Хизбула", отново си върнаха град Кусайр. Вчера те си върнаха последните окупирани от бунтовниците села във важния от стратегическо значение район, който се намира между ливанската граница и централния град Хомс.

Много голяма част от Северна Сирия се контролира от бунтовнически формирования от миналата година и фронтовете в Алепо са в статично положение от месеци.
Обаче падането на Кусайр в сряда се разглежда като решителна победа за режима на Асад.

В статия на проправителствения сирийски вестник „Ал-Уатан" се отбелязва, че в момента армията „разгръща много сили в района близо до Алепо с цел подготовка за битка, която ще се води във вътрешността на града и околностите".

Отбелязва се още, че „сирийската армия ще има преимущество от опита си в Кусайр и Източна Гута ( близо до Дамаск) при напредването в провинциите Хама и Хомс".

Източникът пък подчерта, че следващата цел на правителството е Алепо.

Вероятно е битката за Алепо да започне през следващите часове или дни и целта е овладяване на градовете и селата в провинцията", подчерта източникът за „Франс прес".

Офанзивата е наречена „Операция северна буря".

Бунтовници пък подчертаха, че наблюдават движението на войниците в държаните от правителството територии и военните бази.

Междувременно от „Хизбула" обявиха, че ще продължат да подкрепят сирийския президент Башар Асад.