Протестно шествие срещу омразата организира районното мюфтийство в Гоце Делчев. Повод е поредната вандалска проява от края на миналата седмица, когато мюфтийството осъмна с изписани по стените свастики и закани към мюсюлманското население в района.

"Всички заедно срещу ксенофобията, ислямофобията и омразата" - с този призив мюфтийството се обърна към хората, живеещи в района, независимо от тяхната религия, да се противопоставят на опитите за подклаждане на етническа и верска омраза.

Шествието ще започне в 15 часа от сградата на мюфтийството и ще премине през молитвените храмове и културно-историческите паметници в града, съобщава БНР.

Според районния мюфтия Айдън Мохамед липсата на адекватни мерки от страна на правоохранителните органи, прокуратурата и съдебната власт срещу доказаните извършители и предполагаемите подбудители на зачестилите вандалски прояви сериозно разстройва традиционно добрите отношения между християните и мюсюлманите в района.

"Това не е първото посегателство срещу мюфтийството... нито виновни има за това, нито наказани има за тия действия", казва Айдън Мохамед.

„Подобни вандалски прояви на нетърпимост и крайни форми на ксенофобия подхранват страховете от ескалация на напрежението в района."
Това безпокойство се изказа в декларация на ПГ на ДПС, прочетена от парламентарната трибуна от Алиосман Имамов.

По думите му, тревогите на ДПС още повече се засилват от факта, че това не е изолирано явление в един деликатен район на България, където са живеели векове наред в мир, спокойствие и разбирателство представители на различни религиозни и етнически общности.

„С дълбоко съжаление и тревога отбелязваме, че досега не са открити извършителите на тази религиозна и етническа омраза в района. В повечето случаи се правят опити да се омаловажават тези недопустими в съвременна европейска България вандалски актове като се представят за криминални и хулигански прояви", се казва още в изявлението на ДПС.

С остри декларации срещу обругаването на религиозни храмове и символи и всички прояви на етническа и религиозна омраза  излязоха областните ръководства на ДПС, ГЕРБ, АБВ и БСП, както и общинският съвет в Гоце Делчев.