Нови експонати - три сребърни наушника - постъпиха във фонда на варненския Археологически музей и бяха представени от археолога проф. Николай Овчаров.

Наушниците са женски накити за глава и се носят на лента или обръч от представители на аристокрацията през Средновековието, тъй като са много тежки, за да се окачват директно на ушите. Обръчът се е покривал с кърпа на главата.

Находките са намерени от ловци в района на с. Долище и се датират към края на XIV век.

Ловец се е натъкнал на тях, докато ловната дружинка изчаквала появата на глиган за обстрел. Най-вероятно самите накити са били изровени от животни, докато си търсели храна. Били закопани на малка дълбочина.

Ловецът обаче показал накитите на специалисти едва след края на ловния сезон.

Все още няма ясно становище за това как средновековните накити са се озовали на въпросното място. Има теория, че накитите са били заровени от болярка в момент на емиграция към Влахия заради нашествие на османци, друга политическа криза и бедствие като епидемия от чума.

Подобни находки от 14 век са намирани и на други места в България, но най-голям е броят им от Варненско.

Въпреки че това е 14-тото съкровище от района на Долище разкопки в района няма да бъдат правени, защото специалистите са наясно, че такива иманета в миналото са заравяни хаотично с цел укриване и не са свързани с наличието на постройки и населено място.