Саудитска Арабия намекна, че няма да настоява за намаляване на производството на петрол с цел увеличаване на цената на „черното злато", докато държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се готвят за среща в четвъртък, съобщава БиБиСи.

Петролният пазар „ще се стабилизира от само себе си рано или късно", каза петролният министър на Саудитска Арабия Али ал Науми.  Монархията е най-големият производител на петрол в ОПЕК, където членуват 12 държави.

Петролният картел е разединен по въпроса: как да реагира на рязкото падане на цените на петрола на световния пазар?

Венецуела и Ирак, които участват в организацията, пък призовават за намаляване на петролната продукция.

Цената на петрола сорт „Брент" падна с 30% от юни, предизвикано от увеличеното производство на шистов петрол oт САЩ и намаленото търсене на световния пазар.

Има спекулации, че в четвъртък ОПЕК може да обяви първото орязване на квотите за добив от 2009 година насам в опит да подкрепи цената на суровината.

Обаче петролният министър на Обединените арабски емирства (ОАЕ) е на страната на Саудитска Арабия и няма да настоява за намаляване на производството.

Няма да влизаме в паника, това не е за първи път, това не е криза, която изисква от нас паника...виждали сме и по-ниски цени. Не сме заинтересовани от краткосрочно фиксиране, защото знаем, че това няма да продължи вечно", каза министърът от ОАЕ.

Вчера Русия, която не е член на ОПЕК и добива 11% от световния петрол, заяви, че няма да сътрудничи за намаляване на производството.

След среща с представителите на Саудитска Арабия, Венецуела и Мексико, руският енергийен министър Александър Новак обяви, че енергийните компании в Русия ще продължат производството на петрол през 2015 година на нивата от тази година.

Пред журналисти в Москва Новак посочи, че е скептичен за това ОПЕК да вземе решение утре за намаляване на квотите.