"Ние нямаме наплив от бежанци".
Това успокои от парламентарната трибуна вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева.
Тя препоръча на депутатите: „Няма защо да експлоатираме темата".

Въпросът за актуалната бежанска криза в Европа повдигна депутатът от „БСП Лява България" и бивш министър на отбраната Ангел Найденов.

„Свидетели сме не само на най-масовата миграционна вълна, свидетели сме на хиляди жертви, свидетели сме на каналджийски канали и мрежи", напомни социалистът. Той поиска да разбере от вицепремиера Кунева отговорите на няколко въпроса: „Какво не работи в европейската имиграционна система? Какви трябва да бъдат националните мерки? Какво трябва да бъде европейското решение? Каква е българската позиция?".

„На добър час, лека и успешна работа", използва момента да поздрави депутатите вицепремиерът Кунева.

Тя се спря само на една част от въпроса и поиска да обясни, че каналджийството и бежанската вълна са различни проблеми, тъй като трафикът на хора е с цел експлоатация.
„На 1900 европейци се пада по един бежанец", разкри формулата за изчисляване на кворум за приемане на бежанци Меглена Кунева.

„Не съм удовлетворен от този отговор. Аз знам кой с какви отговорности е натоварен и какво е разпределението. Нямам нужда от очертаване на тези отговорности. Имаме нужда да се убедим, че българското правителство има избистрена позиция. Аз не ви питам за горещите точки, или за квотите, аз говоря за това, че е необходимо да е ясно какво ще бъде посланието на България", й отговори Найденов.

Аз също имам въпроси от тази трибуна", се ядоса и вицепремиерът Кунева. Тя напомни на народните представители, че има международна конвенция за бежанците, а конвенциите минават само през парламента.