Между 200 и 250 хиляди са наркозависимите у нас. Още около 350 хиляди души са зависими от алкохол. Статистиката бе представена от представители на организации, работещи със зависими, информира БНР.

От асоциация "Само днес" и терапевтична общност "Ново начало" посочиха, че ще съдят Министерството на финансите, тъй като отказва да създаде Фонд за лечение на зависими.

Член 53, алинея 3 от Закона за здравето изисква държавата да отделя 1% от постъпленията от акциз за алкохол и цигари за лечение и превенция на зависимости. Това обаче вече 5-та година не се случва, алармира Желяз Торлаков от терапевтична общност "Ново начало".

Той обясни, че от миналата година неправителствени организации са предложили официално проекта за създаване на Фонд за лечение на зависимости. До днес официален отговор няма. По неформален път обаче на инициаторите разбрали, че финансовото ведомство е против създаването на такава структура.

Работещите със зависими настояха за официална среща със Симеон Дянков и създаване на условия Фондът за лечение на зависимости да заработи от началото на 2012 година, както им е било обещано.