В Анкара България, Австрия, Унгария, Румъния и Турция подписаха  споразумението за изграждането на газопровода  "Набуко".

Преди подписването му председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу коментира споразумението.

Това споразумение може да отвори вратата към нова ера във взаимоотношенията между ЕС и Турция, заяви той.

Газопроводите може да са направени от стомана, но „Набуко" може да „циментира" връзките между нашите народи.
Това, на което днес сме свидетели, е могъща илюстрация на стратегическите връзки между Турция и ЕС, допълни още Барозу.

Но връзките се нуждаят от резултати, а „Набуко" ще осигури енергийна сигурност за Турция, Югоизточна Европа и Централна Европа.
Така той е истински европейски проект, подчерта председателят на ЕК.

Със сигурност мога да кажа, че това е едно постижение, с което всички ние можем да се гордеем,защото Турция и ЕС са предприели едно съвместно предизвикателство, подчертава още Барозу.

Днес е ден, в който да погледнем напред в перспектива и не само до пристигането на първия газ, което експертите предполагат, че ще се случи не по-рано от 2014-1015 година.

Ирак с ангажимент за осигуряването на 15 млрд. куб. м природен газ за запълване на „Набуко" от 2014-2015 г.
                         Още...

Българската страна беше представена от премиера Сергей Станишев.

Не мога да не отбележа, че за българските граждани, върху които също рефлектира януарската газова криза, подписването на споразумението за „Набуко" носи силно икономически и политически окуражаващо послание, заяви той.

За нас проектът „Набуко" е част от европейската стратегия за сигурност на алтернативните доставчици, източници и маршрути за газовите доставки и България ще продължи да работи последователно за успеха на тези усилия, увери премиерът.

По думите му, за България енергийна сигурност и мерките за противодействие на климатичните промени трябва да се разглеждат в регионална перспектива, а страната ни трябва да работи в тясно сътрудничество със съседите си, с които има общи интереси. Приносът на България в тази посока беше в организирането на енергийната среща на върха през април в София, припомни премиерът.