КТБ.

"Сега":

Сотир Цацаров: До седмица ще са ясни вложителите с преференциални лихви в КТБ

Били на празник - пеели. Щом са пеели, значи са имали някакви доста близки отношения, но няма наказателна отговорност за това да пееш с Цветан Василев или да пееш с Иван Искров.
По този начин главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред Нова ТВ клипчето с председателя на Управителния съвет на БНБ Иван Искров и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, в което двамата пеят прегърнати в заведение.
Не оправдавам нито Искров, нито Василев, подчерта Цацаров и добави, че според него "не е много коректно да се изстрелват в публичното пространство такива клипове, които са били подложени на тълкуване по унизителен начин". По отношение на думите на адвокатите на Цветан Василев, че могат да се очакват още подобни клипчета, Цацаров каза, че единствените му очаквания са в рамките на наказателния процес, а клипчетата са извън него.
Главният прокурор за пореден път бе категоричен, че Цветан Василев няма да бъде изслушван чрез видеоконферентна връзка. Василев ще бъде разпитан веднага, щом бъде екстрадиран в България, каза Цацаров.

 

Аудиенция.

"Сега":

Папата прие Борисов във Ватикана

Днес, водената от мен официална делегация, беше приета от папа Франциск, по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това написа премиерът Бойко Борисов на официалната си страница в социалната мрежа "Фейсбук". "Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа", заяви Борисов. "Разговарях на четири очи с Негово Светейшество в Апостолическия дворец „Библиотечна зала" във Ватикана. Българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи. Специално искам да благодаря на игумена на Рилската Света обител, който допринесе за изработването на хранителница, на която е изобразено Успението на Св. Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца - това беше подаръкът, който поднесох на папата от името на българската държава", написа още премиерът Борисов.

 

Местан.

"24 Часа":

Местан: Правата и свободите да не се противопоставят на националната сигурност

"Не битката за права и свободи, не политиката на отстояването на правата и свободите генерира етническо напрежение, а обратното - политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите." Това коментира пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан по повод тезата, че едва ли не това провокира етническо напрежение. "Има анализатори, които отиват доста по-далеч, позволяват си сравнения със ситуацията в Македония, че едва ли не причината за периодичното напрежение в тази страна е била политика на предоставяне на права на албанското малцинство в резултат на Охридското споразумение", допълни Местан и заяви, че тази теза е не просто спекулативна, тя е меко казано цинична.

Местан коментира още, че "по никакъв начин правата и свободите не могат да бъдат противопостявани на българския национален интерес и на националната сигурност на страната, защото опитът показва, че националната сигурност и националният интерес са гарантирани само в тези държави, в които се води политика на спазването на правата и свободите на човека, в това число и на малцинствата, и са постигнати етно-религиозните баланси в мултикултурните общества, и обратното - страни, в които не е постигнат този баланс, има политика на дискриминиране, възникват и проблеми за националната сигурност и се засяга и националният интерес."

 

 

Сблъсъци.

"Труд":

Меле между българи и роми вдигна полицията в Гърмен на крак, има ранени

Полицейски сили се струпват в центъра на община Гърмен край Гоце Делчев поради възникнало напрежение между българи и роми, предаде БГНЕС.

Към 17.30 часа в квартал "Заграде" на Гърмен е станал скандал между две компании - едната от българи, другата от роми заради силно пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейката под чинара, а българите играели карти. Картоиграчите искали другата група да намали музиката, ромите не се съгласили и станало сбиване.

Тъй като наблизо живеят много представители от малцинството, те са се притегли на помощ с брадви и мотики. След сбиването има ранени. Трима души са приети в болница, а на място има други пострадали, които не са прегледани все още.