Европейската комисия не смята проекта „Набуко" за приоритетен газов проект за транспортиране на сиво гориво за Европа.

Комисията е неутрална когато газа стигне до Европа и подкрепя всички газопроводи в ЕС, не само Набуко, но също и Трансадриатическият газопровод например", каза Марлен Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Ойтингер, цитирана от Trend.

Преди няколко дни унгарската петролна компания МОЛ намекна за несигурността на проекта и че може да продаде дела си.

"Комисията не е на позиция, за да коментира търговските решения взети от частните компании свързани с проекта „Набуко", изтъкна тя.

Тя допълни, че целта на Комисията винаги е била да отвори Южния Газов коридор за ЕС, за да може директно да бъде свързан газовия пазар в съюза с най-големите находища на газ в Каспийския басейн и Средния Изток.

Комисията винаги е казвал, че „Набуко" отговаря на стратегическите интереси на ЕС за отварянето на Южния коридор, за откриването на възможността за транспортиране на големи количества газ чрез една специална инфраструктура при спазване на ясна прозрачна рамка", обясни тя.

Холцнер изтъкна, че ЕС иска да види специален газопровод, който да бъде изграден извън територията на съюза с мащабен капацитет, който ще осигури непрекъснати доставки на газ за ЕС.

„Не само повече газ очакваме от Азербайджан, но също и от Туркменистан чрез Транскаспийския газопровод, който в момента се обсъжда. В момента всички газопроводи зависят от търговските решения в Азербайджан взети от Шах Дениз II Консорциум", изтъкна тя.

Припомняме, че преди няколко дни при визитата на българския премиер в Азербайджан Баку ни обеща много газ от края на 2013 година и началото на 2014 година.