Един от основните преговарящи в разговорите между афганистанското правителство и движението на талибаните е бил убит в Кабул, съобщи БиБиСи.

Става въпрос за Арсала Рахмани, бивш министър в правителството на талибаните и настоящ член на Афганистанския съвет за мир. Той е бил тежко ранен в западната част на Кабул и малко след това е починал от раните си. Рахмани се е движел без охрана.

Той е сочен за един от приближените на президента Хамид Карзай и основна фигура при преговорите.

Арсала Рахмани е един от 70-те влиятелни афганистанци и бивши талибани, които бяха избрани от държавния глава за участие в Съвета. Ексминистър на образованието в режима на талибаните, впоследствие той беше изключен от Черния списък на ООН в опита за стимулиране на процеса на преговорите за мир, посочва АП.

През септември миналата година беше убит  и друг преговарящ - бившият председател на Афганистанския съвет за мир Бурханудин Рабани. Той загина при експлозия, дело на атентатор камикадзе, представил се за посредник на талибаните в преговорите с властите в Кабул.

Афганистанският съвет за мир бе създаден от президента Хамид Карзай преди две години с цел да преговаря с талибаните за прекратяване на бунта им срещу Кабул и за интегрирането им в социалния и политическия живот на страната.