Библията беше определена за най-влиятелната книга в света в национално представително проучване във Великобритания, съобщава БиБиСи.

Хората са били помолени да класират книги от списък с 30 произведения, избрани от дружеството „Фолио", според тяхната значимост в днешния свят.

Библията е оглавила класацията с 37% от гласовете, побеждавайки „Произход на видовете" на Чарлз Дарвин, която е събрала 35% от гласовете.

Кратка история на времето" на Стивън Хокинг, „1984" на Джордж Оруел и „Да убиеш присмехулник" на Харпър Ли завършват топ 5.

В десетката влизат и „Теория на относителността" на Алберт Айнщайн, „Принципите на математиката" на Бъртранд Ръсел и Алфред Уайтхед, свещения за мюсюлманите Коран, „Богатството на народите" на Адам Смит и „Двойната спирала на ДНК" на Джеймс Уотсън.

Прави впечатление, че жените и мъжете се различават в мнението си. Според мъжете на първо място е трудът на Дарвин, защото отговаря на „фундаменталните въпроси на човешкото съществуване". Жените са предпочели Библията, която според тях дава насоки как да бъдеш по-добър човек.

В проучването са участвали 2044 британци, като те е трябвало да направят своя избор не според насладата или популярността на книгите, а според тяхното влияние върху човечеството.