Няма да има протести на медиците срещу Бюджет 2010 стана ясно след среща в МС между представители на съсловието и здравния министър Божидар Нанев.

На нея присъства и премиерът Бойко Борисов.

Основното недоволство беше заради идеята на правителството за преструктуриране на болничната помощ и заради малкото средства в Бюджет 2010 за болниците.

На всички им е ясно, че пари в бюджета няма, не защото сме ги похарчили", изтъкна за пореден път Бойко Борисов след срещата.

Колкото повече пари се дават в здравеопазването, толкова повече се крадат и изтичат, защото системата е нереформирана, заяви още той и каза, че около това са се обединили всички.

Борисов съобщи, че днес следобед ще се работи върху критериите за болниците - за да има отпадане по естествен начин.

Премиерът изтъкна, че разговорите се водят и с фармацевтите и със зъболекарите.
Той посочи редица примери за неефективна здравна помощ - само 27% от онкоболните са лекувани, лечението в областта на хемодиализата е по-скоро такова, че уврежда бъбреците на хората.

По думите му само за тези сфери трябва да се дадат десетки милиони, също толкова тряват и за ин витро-то.

Бойко Борисов съобщи още, че до 14 януари трябва да станат готови критериите за преструктуриране на болничната помощ. Така премиерът изрази увереност, че с представителите на съсловието правителството ще осъществи реформата.

Според него отправените критики към Бюджет 2010 са неоснователни.
Държавата се е впуснала в криза без буфери, изтъкна Борисов, имайки предвид действията на предишните управляващи.

Той припомни, че бившият финансов министър Орешарски призна за оставения дефицит и изрази възмущение от сегашните критики на бившите управници.

Помолен да поясни новите идеи за увеличаване на здравноосигурителните вноски Борисов каза, че се обсъждат няколко варианта и че затова се провеждат целеви срещи със съсловията.

Премиерът съобщи, че е възложил да се направи сравнение колко харчи човек за лекия си автомобил и колко за своето здраве:
„Колко струва да ти отворят капака на Мерцедеса или Беемве-то в сервиза и колко струва да ти отворят корема.
Тогава ще видим всъщност българинът кое цени повече - здравето си или автомобила си", каза Борисов.

Той добави, че е поръчал и проверка на цените в телевизионните сервизи - колко струва отварянето на капак на панасоник и дали няма да излезе, че е по-скъпо отколкото отваряне за един апендицит.

Борисов е категоричен, че трябва да се говори честно и на базата на данни.

„Защо считаме, че здравето е най-евтиното или безплатно, а за всички други екстри трябва да се плащат огромни пари и всички ги плащат безропотно.
Кое е по-важно - нека видим българина кое цени повече и за кое трябва да се плаща и цени повече", подчерта още Борисов.