Правителство от психопати е било едно от многото предложения да се поддържа редът във Великобритания след евентуална ядрена атака.

Това става ясно от разсекретени документи от 1982 година, които наскоро са били публикувани от Националния архив.

Психопатите „са много добри в кризи, тъй като те не чувстват нищо към другите, няма морален кодекс и са склонни да бъдат много интелигентни и логични", пише Джейн Хог, научен работник към вътрешното министерство на Великобритания.

Служителят добави, че преди ядрен удар единственото решение е да се държат в наличност такива хора; непосредствено след удара официалните власти могат да намерят за изгодно да наемат тези хора в техните отдели, тъй като те може да се окажат изключително ценен ресурс.

Предложението е отхвърлено от по-висшестоящ, който е отговорил: „Не съм напълно сигурен, че сте ме убедили. Аз ще ги разглеждам като опасни дали или не са наети в организации след ядрена атака".

Идеята е една от многото разглеждани от цивилни служители, когато са обсъждали планове за действие след ядрен удар при Трета световна война.

Операцията на вътрешното ведомство е била наречена „Exercise Regenerate". Тя е имала за цел да подготви екип и да тества указания как да се управлява страната преди и след ядрена атака.

БиБиСи отбелязва, че такива сценарии са разигравани през май 1982 година в тренировъчния център Easingwold в Йоркшир. Те не са проработили.

По-рано тази година „Гардиън" публикува други документи от Националния архив. Секретният документ 106 например съдържал списък с „вероятни ядрени цели във Великобритания", който е бил одобрен от кабинета през 70-те години на ХХ век.