България и Гърция подписаха меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на двете държави относно присъединяването на формирование на сухопътните войски на Българската армия към щаба на корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция.

По покана на началника на отбраната на България ген. Симеон Симеонов на официално посещение в нашата страна е началникът на генералния щаб на националната отбрана на Гърция ген. Михаил Костаракис, а основната цел на визитата е именно подписването на меморандума.

„Подписахме споразумение за присъединяване на 61-ва механизирана бригада към корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция", обясни ген. Симеон, като допълни, че длъжността заместник-командир на корпуса ще бъда заета от генерал-майор Пламен Лилов.

„С присъединяването ще допринесем за издигане приноса на страната ни към НАТО, така както и за реализиране на инициативата за свързаност на силите по възможно най-добрия начин в условията на продължаваща икономическа криза и свързаните с нея мерки за ограничаване ресурсите на отбраната", добави той.

По думите му присъединяването означава мирно временно споразумение между сили и щабове за провеждането на съвместна подготовка, а също и за повишаване оперативната ефективност чрез прилагане на процедури за взаимодействие между тях без изграждането на постоянни командни връзки.

Основните цели на присъединяването са повишаване на оперативните способности и оперативната съвместимост на щабовете и формированията, тяхното динамизиране и повишаване на оперативната подготовка, участие в учения по различни кризисни сценарии, оптимизиране на разходите и други.

„Вярваме, че с тази положителна стъпка ще се задълбочи военното ни сътрудничество и ще се осигури отлична възможност за поддържане и повишаване бойната подготовка и оперативната подготовка на бригадата", категоричен бе ген. Симеонов.

Според него тази нова насока на двустранните ни отношения е логична стъпка към разширяване на съвместните усилия на двете държави за изграждане на необходимите военни способности за НАТО и Европейския съюз.

„Гърция и България са стратегически партньори и съюзници в ЕС и НАТО и нашите двустранни военни отношения се развиват в духа на приятелството, взаимноизгодното сътрудничество и партньорство", добави от своя страна ген. Костаракис.

Според него непрекъснатото усъвършенстване на военното сътрудничество и засилено взаимодействие в нови области от взаимен интерес са най-добрият начин да се изпълняват високите стандарти на Алианса за готовност на силите и успешно справяне с появяващите се заплахи и предизвикателства в една динамично променяща се обстановка на сигурност.