От началото на 2009 година досега на територията на столицата с участие на деца и юноши са регистрирани 155 пътни инцидента, загинали са 2 деца и са ранени 83. За същия период на миналата година произшествията с деца са били 205, ранените са 106, загиналите 3-ма, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Главна причина за катастрофите с деца до 17 години са неправилните действия на водачите. По тази причина са възникнали 98.7% от произшествията, а относителният дял на ранените е 98.8%. Несъобразената с пътните и други условия скорост и отнемането на предимство са основните причини за злополуките с деца.

Най-честите нарушения на децата пешеходци са: при преминаване на пътното платно, внезапно слизане на  пътното платно, при преминаване на светофар. Спирките на масови градски транспорт и сигнализираните пешеходни пътеки са местата с най-много инциденти с деца и юноши.

През летния сезон на 2008 г. в София са регистрирани 210 произшествия, ранени са 73 и е загинало 1 дете.

За ограничаване на пътнотранспортния травматизъм с деца всяка година "Пътна полиция" провежда традиционната акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!".

"Заедно да намалим жертвите от пътнотранспортните произшествия и да запазим живота и здравето на нашите деца!" е посланието на тазгодишната инициатива на Отдел "Пътна полиция" - СДВР. Тя се организира съвместно със ЗПАД "Алианц", РИ "Образование", Националния дворец на децата, Българската асоциация на застрахованите и пострадали от катастрофи,  БЧК, СБА, Фондация "Дарби".

Проявата стартира с детски празник, а поводът е Международния ден на детето - 1 юни. Пред националния стадион "Васил Левски" дефилираха деца - велосипедисти, мотоциклети от група "Ескорт и пилотиране", полицейски автомобили с видеосистеми.

Децата можеха да се качат на моторите, за тях и родителите бе организирана викторина по безопасност на движението - победителите си тръгнаха с подаръци: каски за велосипеди, обезопасителни жилетки, столчета за коли. Мажоретен състав на І -ва английска гимназия, рокери, ретро-автомобили, бъгита, картинги също се включиха в празника.

Доброволци от БЧК демонстрираха оказване на помощ на пострадали при пътно произшествие. Родителите имаха възможност да разгледат специален тренажор за обучение на водачи на СБА и полицейска техника. Деца от различни състави на Националния дворец на децата, балет "Веда" и танцовия състав на Кремиковци поднесоха приветствия към своите съученици.

Пред малките зрители бяха демонстрирани различни видове обезопасителни системи, а за доброто настроение на участниците се грижеше духовият оркестър на Министерство на вътрешните работи.

Лятната ваканция е време за игри, велосипеди, мотопеди, срещи с приятели. Летните месеци са и време, през което нарастват тежките пътнотранспортни произшествия с участие на деца и юноши. Според анализа на пътнотранспортните произшествия, децата  и юношите до 14 години биват наранявани най-често като пешеходци, при игри навън,  неправилно и внезапно пресичане на пътното платно.

Управлението на велосипед, мотопед и мотоциклет е изключително опасно при децата и юношите на възраст от 10 до 17 години. В тази възрастова група е характерен и високият брой на пострадалите като пътници в автомобилите и с двуколесни моторни превозни средства, управлявани от възрастни и младежи.

През последните години се увеличиха и катастрофите по вина на неправоспособни водачи, включително юноши. При значителна част от произшествията е налице и липсата или недостатъчен контрол от страна на родителите над децата и юношите.

По време на акцията миналата година служителите на Отдел "Пътна полиция"- СДВР са проверили 10762 МПС; констатирани са 5 220 нарушения на водачите. Издадени са 4 203 акта и 1 017 фиша, от тях за скорост - 446 акта, неспазване на предимство - 542 акта, употреба на алкохол - 69 акта, неизползване на предпазни колани и каски - 171 акта, червен сигнал - 444 акта, неправоспособност - 53 акта.

Тази година по време на акцията и през лятната ваканция ще се извършва засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност от инциденти с деца.

Въз основа на извършеният анализ на този вид произшествия с деца ще се изготви план за разпределяне на силите за контрол на пътното движение около училищата, детските заведения, спирките на масовия градски транспорт, местата с концентрация на ПТП, там където децата играят.

Ще се извършват проверки за спазването на скоростните режими и предимство в участъците с интензивно движение на МПС, пешеходци и велосипедисти, управление на двуколесни ППС от неправоспособни, малолетни и непълнолетни , използването на обезопасителни системи за деца. На спрените за проверка водачи пътните полицаи ще предоставят дипляни с правила за движение на велосипедисти.