Обръщението на президента Плевнелиев към депутатите засегна сериозно темата БНБ и предизвика последващи реплики и коментари от страна на политиците.

По време на сутрешното си посещение в Народното събрание президентът настъпи и шефа на БНБ, искайки от парламентът "да преодолее тази нестабилност и да се произнесе по кадровия проблем в БНБ".

Държавния глава призова в последните си работни дни депутатите да внесат допълнителна доза стабилност в банковата ни система:

„Българската народна банка (БНБ) е регулаторът. Неговият управител обаче дори по време на криза е в отпуска. Нека Народното събрание да преодолее тази нестабилност и да се произнесе по кадровия проблем в БНБ".

Президентът Плевнелиев засегна случая с Корпоративна търговска банка (КТБ). Желанията на държавния глава са да се разкрият всички връзки на политици, прокурори, общественици с КТБ.

„Само така подмененият преход ще приключи и ще започне новият", убеден е Плевнелиев. В кризата с КТБ той вижда най-големия тест днес за българската държава.

Оценка на кредит по кредит от родни и чужди експерти, координиране на действията на БНБ, КФН и прокуратурата, за да се разбере има ли и колко е голяма дупката в тази банка, са другите искания на държавния глава.

„Ако има дупка, къде са отишли парите?", попита още президентът.

БСП обаче се възпротиви на казаното от Плевнелиев. Депутатът от БСП Атанас Мерджанов констатира, че президентът поставя условия, които далеч надминават конституционните му правомощия.

От своя страна опозицията, в лицето на лидера на ГЕРБ Борисов, предложи на мястото на Искров да седне заместникът му Калин Христов.

Левицата обаче не одобри и това предложение. "Калин Христов е част от проблема в БНБ, не може да бъде част от решението му", заяви социалистката Корнелия Нинова.

„Нека новото мнозинство от ГЕРБ и ДПС да си гласуват това предложение. Ние в този сговор не участваме", се зарече още Нинова.

Припомняме, преди дни самият шеф на БНБ обяви, че е готов веднага да подаде оставката си, но само, ако парламентът успее до 6 август - когато ще бъде разпуснат, да избере нов гуверньор на банката.