Куца комуникацията между Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и МОН по случая в с. Калище. От ДАБ поискаха промяна на наредбата, отнасяща се до деца на бежанци, които да могат да бъдат записвани в училище, без да полагат изпит по български език.

До този момент от ДАБ ние нямаме абсолютно никаква официална информация, заяви министърът на образованието Румяна Коларова пред медиите, преди да представи приоритетите на Оперативна програма „Образование и наука за интелигентен растеж".

Тя е писала писмо до ДАБ. Единствената информация, стигнала до министъра е, че от агенцията са се опитали да се свържат по телефона с началника на Регионалния инспекторат по образование в Перник с желание 3 деца да отидат в училището в град Земен. Според нея обаче няма време да се подготвят родителите и децата за новите ученици.

Държат ни в неведение, не може с разговор по телефона да се уреждат тези неща, има документи, които трябва да бъдат подписани, недоволна е Коларова.

До този момент от ДАБ не са предприели никаква стъпка за промяна на въпросната наредба. Трябва да се предприемат мерки, които да имат институционална тежест, посъветва министъра на образованието.

Що се касае за сайта, издавал фалшиви дипломи, просветният министър увери, че това нито ще е първият, нито ще е последният сайт, за който МОН ще сезира прокуратурата.

„Знаете, че има такъв пазар, надяваме се този пазар все повече и повече да бъде ограничаван, но за това са необходими наистина ефективни мерки на прокуратурата", каза Румяна Коларова.

Практиката е такава, по думите й, че обикновено при подобни сайтове няма замесени служители на образователното ведомство.