Турската ПВО е свалила сирийски самолет, докато е бомбардирал бунтовници, които са се опитвали да поемат контрола върху граничен пост в Северозападна Сирия, обявиха активисти, цитирани от „Франс прес".

Турската военновъздушна отбрана удари сирийски бомбардировач, докато атакуваше райони в северната провинция Латакия. Самолетът е в пламъци и катастрофира на сирийска територия", обявиха от Сирийския център за човешки права.

Турският канал NTV съобщава, позовавайки се на официални правителствени лица, че самолетът е свален, тъй като е нарушил въздушното пространство на Турция.

Турският премиер Реджеп Ердоган потвърди информацията, че турската армия е свалила сирийски самолет, след като е нарушил въздушното пространство на Турция.

Ердоган поздрави армията за свалянето на сирийския военен самолет край границата и предупреди със „силен" отговор, ако въздушното пространство бъде нарушено, предаде „Франс прес".

Нашият отговор ще е силен, ако нарушите въздушното ни пространство", каза Ердоган по време на предизборен митинг, визирайки режима на сирийския президент Башар Асад.

Поздравявам началника на генщаба, армията...поздравявам нашите въоръжени сили", каза премиерът.

Сирия обвини съседа си в „очевидна агресия".

Държавната телевизия на Сирия, позовавайки се на военен представител, информира, че сваленият от Турция самолет е преследвал бунтовници на сирийска територия.

Военният източник подчерта, че това е доказателство, че Ердоган подкрепя терористични групи. Турската противовъздушна отбрана свали сирийски военен самолет, докато преследваше терористични групировки на сирийска територия в Касаб.

Арабската телевизия „Ал Арабия", цитирана от ИТАР-ТАСС, съобщава, че самолетът е свален над граничния район Касаб, на 65 километра от Латакия.

В района на Касаб се водят ожесточени сражения между правителствените сили и проникващи от турска територия формирования на "Джебхат ан Нусра" и "Ислямски фронт", допълва ИТАР-ТАСС.

Припомняме, лятото на 2012 година Дамаск се извини на Турция, след като свали изтребител F-4. Двамата пилоти на самолета загинаха. Анкара поиска НАТО да защити страната. Така Алиансът изпрати системи „Пейтриът" на територията на Турция.

Сирийските сили свалиха турския самолет на 22 юни 2012. Според Турция самолетът е бил ударен в международното въздушно пространство, докато Сирия настоява, че той е бил в сирийското въздушно пространство.

Междувременно стана ясно, че Сирийската свободна армия е изгубила контрол над северния подстъп към град Алепо.