И от Конфедерация на труда „Подкрепа" искат повишаване на доходите на българските граждани заради тежката ситуация и нарастващата инфлация. Според финансовия експерт на синдиката Мика Зайкова, цитирана от „Фокус", от 1 юли насам нещата са много тежки и поскъпването на живота няма да е само с 20 лева.

„Хората вече няма накъде да стягат разходите, те и сега го правят, но просто няма накъде, трябва да си купи човек хляб, а като хлябът стане двойно по-скъп и няма как да сложиш хляб на децата си? Считаме, че трябва да се вземат спешни мерки. Не бива да се чака 1 януари 2013 г.", обяснява Зайкова.

Тя посочва, че в понеделник изпълнителният съвет на КТ „Подкрепа" ще заседава по този въпрос и ще поискат спешна среща и заседание на НСТС. В тази ситуация, според мен, не трябва да се говори за помощи. „Помощи трябва да има за най-бедните, но не те ще решат проблема, трябва да говорим за доходи", изтъква синдикалистката.

По нейни думи, предложението им е минималната работна заплата да се увеличи още от септември и то чувствително. „Това, което сме предвидили през 2013 г., минималната работна заплата да стане 330 лв. през септември 2012 г., а пенсиите трябва непременно да се индексират, ако не искаме наистина да ни обвинят в геноцид, поне с 15 % и от 1-ви януари 2013 г. - с още 10%.

Нещата не са никак добри, и ако някой си мисли, че ще се живее така тихо и мирно, без никой да казва нищо, нещо се е объркал, защото българинът е много търпелив, но когато се касае за това, че детето му ще умре от гладна смърт, тогава нещата стават много тежки", обясни тя.