С едва 38 гласа "за" опозицията не успя да се пребори за предложените от нея допълнителни пари за бюджета на МОСВ. Веднага след това на гласуване бе подложен текста по вносител. Така бюджетът за следващата година на МОСВ също бе приет в рамките на днешния ден с 94 гласа в подкрепа, 30 в опозиция и 3 неутрални гласа.

Иначе народните представители от ГЕРБ „монополизираха" дебатите по бюджета за 2014 г. на Министерството на околната среда и водите.

Искаме още 2 милиона за управление чистотата на въздуха, за поддържане на поети международни ангажименти, заяви от трибуната Станислав Иванов от ГЕРБ. Преди това той пожела общо 4 милиона лева над предвиденото за бюджета на Министерството на околната среда и водите.

Защо не ни подкрепите, след като опозицията се опитва да ви измие ръцете и да ви извади от блатото, в което сте попаднали, поиска да знае депутатът. Той призова управляващите да подкрепят предложението на ГЕРБ, за да не излъжат отново избирателите.

И гола вода няма да има. Тази преценка изрази пък бившият регионален министър Лиляна Павлова по повод бюджета на МОСВ. Веднага след нея се включи друг ексминистър - Десислава Атанасова, която натякна, че вече са спрени средствата по ОПОС. Според Атанасова твърденията на премиера Пламен Орешарски, че това е по вина на ГЕРБ, са били опровергани дори от Европейската комисия.

Председателят на НС Михаил Миков се намеси, за да съобщи, че в направеното от опозицията предложение няма нито една от споменатите от Иванов цифри. Наложи се Миков да припомни на народните представители какво точно значи реплика, защото депутатите системно удължават с изказванията си допустимото време. Разтурете седянката там отзад, провикна се в един момент Миков, за да овладее шума от диалогизиращите депутати в зала.

Колегите от ГЕРБ да си замълчат след гафа с Оперативна програма „Околна среда", който направиха трима техни министри, контрира депутат от мнозинството. Малко ли са средствата, които откраднахте, та искате още, намеси се с обвинения към опозицията и Татяна Буруджиева.

В отговор Ирена Узунова от ГЕРБ започна с обръщението „неуважаема госпожо Буруджиева". Това веднага предизвика бурно неодобрение от страна на мнозинството, което през цялото й изказване не спря да шуми с възмущение.  Все пак Узунова се подаде на изкушението да призове за оставка на правителството в края на репликата си. Така заместник-председателят на НС Мая Манолова наложи за втори път днес наказание забележка.

Не превръщайте това заседение на такъв тип седянка, давайте делово, призова депутатът Спас Панчев в опит да укроти страстите на колегите си.

Неочаквано той предложи работният ден на депутатите да се удължи с още два часа и така да свърши в 22 часа. За гласуваха 90 народни представители, 20 се обявиха против, а  10 се въздържаха.