Най-малко 15 палестинци са убити след танков обстрел в училище на Агенцията на ООН за бежанците в Газа, съобщават световните медии. Училището се намира в град Джабалия.

Свидетели съобщават, че стените на училището, в което хиляди са намерили убежище, са разрушени. Според свидетелите по училището са изстреляни най-малко два снаряда.

Джабалия е най-гъсто населеният район в Ивицата Газа. Той е подложен на артилерийски огън от вторник следобед. За последните 24 часа там са убити най-малко 50 души, информира министерство на здравеопазването.

Израелските власти обаче отхвърлиха обвиненията на „Хамас" за гибелта на хора при обстрела на училището, съобщи "Интерфакс".

„След проведеното разследване на израелската армия стана ясно, че стрелбата по училището на ООН е осъществена тогава, когато училището е било празно", заяви израелският посланик в Русия Дорит Голандер.

Най-малко 1200 палестинци и 55 израелци са убити, откакто Израел започна офанзивата на 8 юли. Повечето убити палестинци са цивилни.

По данни на посолството на Палестина у нас загиналите при удара на училището са 18.

Правителствата на Чили, Бразилия и Перу са отзовали за консултации посланиците си в Израел в знак на протест срещу продължаващата агресия на Израел срещу Ивицата Газа. По същата причина правителството на Аржентина е взело решение да се отнеме аржентинското гражданство на хората, които имат и израелско такова, уточняват още от посолството.