Гора пламна край Иракли. За щастие пожарът е бил много бързо локализиран, благодарение на местния арендатор, местни хора, противопожарна служба и полиция.

Земеделския арендатор е реагирал бързо на ситуацията, влязъл е с трактор и е изорал бразда, която да локализира огнището, информират от Национална асоциация „Българско Черноморие". Странен и необясним е факта, че в района на диво къмпингуващите, преди и по време на пожара за продължителен период е бил забелязан автомобил на НПО „Зелени Балкани", намекват от асоциацията.

Пожарът е станал около 11.00 часа. От огъня са изпепелени близо 150 декара с бадемови насаждения и нискостеблена растителност. Опасността да загинат хора е била огромна, както и рискът да бъде опожарена цялата гора в землищата на селата Емона и Баня, информират още от Национална асоциация „Българско Черноморие".

Огънят е пламнал в епицентъра на огромния незаконен къмпинг, който се простира върху частни и държавни имоти абсолютно нелегално години наред, според асоциацията. Още в началото на сезона асоциацията е изпратила сигнал до МОСВ, че в района на Иракли има незаконно къмпингуващи, които палят огньове и ежедневно създават рискове от пожари.

Реакцията на ековедомството е светкавична и е разпоредена проверка чрез РИОСВ - Бургас за по-малко от 24 часа. Тя установява, че действително има диво къмпингуващи в защитената местност и в частни имоти. Наложен е акт за административно нарушение. Инспекторите тогава не установят наличие на следи от огньове.