Северна Корея обеща „безпощадно наказание" ако сатиричният филм „Интервюто" бъде показан на Берлинския международен филмов фестивал, въпреки че не е планирано да бъде представен, съобщава ДПА.

САЩ и Германия „трябва веднага да спрат фарса с показването на анти-КНДР филм на фестивала", обяви Министерството на външните работи на Пхенян, цитирано от Корейската централна новинарска агенция. Корейска народнодемократична република (КНДР) е официалното име на Северна Корея.

„Тези, които правят опити за терористични актове и се ангажират в политически мотивирани провокации, както и тези, които се присъединяват към тях в нарушение на суверенитета и достойнството на КНДР никога няма да могат да избягат от безпощадното наказание", се посочва в становището.

Не се очаква екшън-комедията да бъде показана на тазгодишния кинофестивал „Берлинале".

Търсенето на „Интервюто" на интернет сайта на фестивала препраща към 5-минутна анимация със същото име от 1985 г., изобразяващо интервю, окарикатуряващо джаз музикант.

Настоящият филм от 2014 г. разказва историята на двама американски журналисти, които получават от КНДР покана за интервю със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Научавайки за това, ЦРУ ги вербува с поръчение да убият Ким. Филмът се очаква да бъде пуснат по кината в Германия на 5 февруари, първия ден на фестивала.

Първоначално Северна Корея определи филма като акт на война.

Берлинският фестивал, известен още като „Берлинале", е планиран да продължи до следващия месец, като церемонията по награждаването е на 14 февруари.