В завода "Полимери" АД в Девня има изтичане на трихлоретан, съобщи кметът на общината Атанас Кузев, цитиран от Радио Варна.

По думите му опасност за населението няма.

Течът на отровното вещество е от 10-тонова стара цистерна.
Кметът на общината уточни, че сигналът за инцидента е подаден малко преди 3.00 часа тази сутрин. Според него са изтекли само няколко литра.

Трихлоретанът е силно запалим и при горенето отделя зарин, каза Кузев. На мястото на инцидента са всички възможни институции, които работят по отстраняването на проблема.

Кузев посочи, че са правени много предписания за ремонт на съоръженията в завода, но ръководството не е осигурило средства за ремонт. Заводът се намира в несъстоятелност.

Екипи от пожарникари и спасители тампонират чрез пневматична възглавница отвор в корозиралия резервоар, съобщиха към 11.00 часа от пресцентъра на МВР.

Пожарни и спасителни екипи, изпратени на мястото са установили, че е корозирало съоръжение с вместимост от 5000 куб. м, а от образувалия се отвор с диаметър от около 10 см изтича трихлоретан (запалимо, но неотровно вещество).

Екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" извършват непрекъснат мониторинг на въздуха и околната среда. Няма опасност за хората в района, потвърждават и от полицията.