Няма пречка Емилия Ковачева да пребивава в ареста.
Това стана ясно от съдебномедицинската експертиза, която бе назначена на предходното заседание по искане на защитата на обвиняемата за побоя над новородено в столичната болница „Софиямед".

От изследванията, направени на Емилия Ковачева, става ясно, че оплакванията за липса на апетит, тежест и блока в стомаха се дължат на камък в жлъчката. Не се изискват обаче по-специални грижи, а само прием на болкоуспокояващи.

В съдебната зала експертът заяви, че престоят на Емилия в ареста не може да влоши състоянието й.

Акушерката е прегледана и от психиатър, който е препоръчал прием на лексотан и е констатирал, че тя няма някакви по-сериозни психични заболявания.

На съдебното заседание стана ясно още, че Емилия Ковачева е отслабнала от както е задържана с около 10 кг. По нейни данни отслабването е дори и с 20 кг.

Съдът прие експертизата, а самата Емилия Ковачева попита експерта дали антидепресантите повишават кръвното налягане. Вещото лице обаче й напомни, че такива медикаменти не са й назначени.
В случай, че визира лексотана, той обясни, че действително взимането на този медикамент може да повиши кръвното налягане, но в нейния случай й е предписана малка доза - една таблетка вечер. Затова и няма такава опасност .

Пред медиите експертът обясни, че ако Емилия Ковачева има оплаквания в бъдеще, тя отново трябва да бъде прегледана. Той обаче отново заяви категоричното си становище, че към момента здравето на Емилия Ковачева позволява тя да бъде в ареста.

Адвокатът на акушерката и днес продължи да поддържа искането си за отвод за двама съдии от тричленния състав с мотива , че са участвали в други производства по разглеждане на нейната мярка за неотклонение. Искането му обаче и този път бе отхвърлено - според съда принципът на законност е спазен и няма основание за отвод на никой от членовете.

Предстои да се разгледа по същество мярката за неотклонение и да се реши дали Емилия Ковачева остава в ареста.