Искам всички процесуални нарушения на първа инстанция да се считат за основание за отмяна на присъдата. Това заяви в правото си на последна дума пред състав на Апелативния съд Николай Русинов - Чеци, подсъдим за убийството на Яна в Борисовата градина. Той бе категоричен, че не е извършител на престъплението и не желае да бъде съден за него.

Припомняме, по-рано днес прокуратурата поиска доживотен затвор за Чеци. Държавното обвинение настоя Софийският апелативен съд да потвърди в цялост присъдата на първоинстанционния съд.

Николай Русинов е признат от Софийския градски съд за виновен като съизвършител на умишленото убийство на Яна Кръстева, извършено по особено жесток начин през лятото на 2011 г. в Борисовата градина. Той е осъден на доживотен затвор с първоначален строг режим. Постановени са и по 150 000 лева кръвнина за всеки от родителите на починалата, тоест общо 300 000 лева.

Пред журналисти защитата на Чеци - адвокат Иво Найденов, коментира, че може би Русинов визуално не се харесва на много хора, но това не го прави извършител на убийството.

Юристът призна, че е морално укорим фактът, че Чеци си е тръгнал и е оставил Яна. „Продължавам да твърдя, че още в самото начало представител на изпълнителната власт - министърът на вътрешните работи (Цветан Цветанов тогава, б.р.) няколко пъти промени тезата си (бел. ред. спрямо извършителя), че първо е бил Николай Русинов, след това Пламен Трифонов, после пак Николай Русинов", изтъкна защитата.

Според адвокат Найденов, когато вътрешният министър започне да говори, това неминуемо води до извода, че се прави опит да се влияе на съдебната власт. Той мотивира мнението си с практиката на европейския съд, който се е произнесъл в свое решение, че не може министърът на вътрешните работи да дава оценка още към първоначалния момент.

Адвокат Найденов преповтори казаното в зала, че до момента никой не е говорил за три различни ДНК-профила, открити по доказателствата.

ГС и държавното обвинение не могли да отговорят на въпроса как са се появили още 3 ДНК-та и каква в ролята на другите лица. Кое лице ще изнасили с презерватив, попита адвокатът. Освен това Найденов изтъкна, че ако някой е извършил деянието, ще се опитва да укрие доказателствата, а не да остави обилно количество доказателства на местопрестъплението.

Адвокатът на родителите на Яна - Григор Вълков, бе категоричен пред журналистите, че Николай Русинов е извършителят на убийството. По думите му, доказателствата категорично доказват това.

Що се отнася до това, че има косми, различни от тези на Русинов, този въпрос оставал и полицията, и прокуратурата продължавали да работят по него. Има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, подчерта юристът.

На въпрос дали при наличието на три различни ДНК-профила категорично може да се каже, че Чеци е извършителят на убийството, Вълков изтъкна, че има негова сперма до кръвта на Яна. Доказан е, по думите му, единствено полов акт на младата жена с Русинов. В половите органи няма никаква кръв, следователно тя е от телесните увреждания, които Русинов е нанесъл на Яна, заключи адвокат Вълков.