Софийски градски съд даде ход на делото срещу бившия шеф на държавния резерв Димитър Димитров. Той е подсъдим по член 219 от НК, а именно - за престъпление по служба.

На днешното съдебно заседание бяха разпитани свидетели по делото.

Един от тях - Георги Георгиев, бивш директор на държавен резерв Бургас, си спомни за две сделки, за които е отправил предупреждение към Димитров относно известни нередности.

Първият договор е сключен с фирма от Долна Баня, името на която обаче той не си спомни.

Сделката е за 9 000 тона дизелово моторно гориво със съдържание на сяра. Изготвен е протокол за подготовката на доставката на горивото. За всяка стъпка от договора е редовно информирано националното ръководство на държавния резерв. Георгиев обясни, че в държавния резерв в Бургас е пристигнала устна заповед от Димитров горивото да бъде прехвърлено от една база в друга.

Георгиев го предупредил, че това е в разрез с клаузите по договора и може да се наложи изплащане на неустойки.

Другият договор е сключен с „Лукойл" за 45 000 тона гориво. В централното ръководство в София е проведена среща-оперативка, на която е обсъдено на кои бази трябва да се прави ремонт, както и сделката с „Лукойл" и срока за доставка на горивото.

Централното ръководство разпорежда 45 000 тона гориво да се съхраняват в най-голямата база на резерва.

На заседанието в София Георгиев обяснил, че дори и най-голямата им база не може да съхранява толкова голямо количество, както и че срокът на доставка на горивото е невъзможен за изпълнение.

В замяна срещу него е образувано дисциплинарно дело и през май 2006 г. Георги Георгиев, неговият заместник и главната счетоводителка са уволнени.