На борсата край пловдивското село Плодовитово масово се предлагат домати без да се издават фактури и без документи за произход и платени данъци. Тържището е средище на продажбата на контрабандните домати - всеки ден около 4:00 часа десетки бусове със стоки от Гърция без документи доставят продукция, не плащат данъци и са в драстично нарушение на Закона за стоковите борси и тържищата, съобщава БиТиВи.
Освен че е по-евтина, стоката често е некачествена и дори заразена. Докато българските производители плащат, за да пръскат срещу заболяването, гръцките домати освен че подбиват пазара, заразяват продукцията и нанасят още щети.
Припомняме, зеленчукопроизводители готвят мащабни протести, тъй като се опасяват, че и тази година няма да могат да продадат продукцията си. След дни започва сезонът на доматите и краставиците, но пазар за българската стока няма заради вноса от чужбина. Производителите са на мнение, че нелоялната конкуренция идва най-често от Гърция, като се внася и бракувана продукция без никакви документи.
Още на първия щанд на борсата в Плодовитово търговци изкушават с атрактивни цени - килограм домати за между 80 стотинки и 1 лев. Търговецът признава, че зеленчукът е гръцки и допълва, че не издава фактури и влиза безпрепятствено на тържището, въпреки че няма документи.
На двайсетина метра по-надолу ситуацията е същата, само цената на доматите е 1,30 лв. за килограм. Търговец на едро първоначално твърди, че може да издаде фактура за продажбата на 100 килограма домати, но впоследствие уточнява, че ще издаде само касова бележка, а настояването за фактура намира за „заяждане".
С огромно усилие се открива български производител на домати. Жената видимо се притеснява да говори, тъй като нейни колеги вече са заплашвани. На борсата значителна част от продукцията е насипана направо на земята.
Zin
на 29.04.2014 в 17:59:21 #3Добре де, ако аз искам да си купя евтини, гръцки, замразени домати, кой може да ме накара да си купя по-скъпи, български?
projekt
на 29.04.2014 в 15:02:46 #2добре е да защитаваме българското производство но е нека първо българския производител се научи как да се отнася с клиента и как да си обработва продукцията. много често българските производители хвърлят тор като за последно, пръскат с какво ли не само и само да изкарат продукция. лично съм гледал как се торят краставици е едно село до Сливен. всичко е бяла - амониева силитра. то пръст няма има само слама, вода и амониева силитра. така че да обясняват как нашето било екологично чисто....... може ако взимате от баба Пенка на село и то ако наистина познавате жената. иначе товакоето е в от оранжерии е един и същ боклук пълен с нитрати. време е родните производители, не само на зеленчуци, да се научат че това което правят за износ трябва да е същото като за родния пазар. аз съм копувал салам и сирене за Германия. вкуса няма нищо общо с това за родния пазар. така че успех на родното производсво
Ani5
на 29.04.2014 в 13:23:41 #1Аз имам лесно решение за това купувам си от едни и същи хора за които знам на 100% ,че е българско и са производители и дори в някой дни цената да е малко по висока от другите ,пак си купувам от тях .Така ,че ако всеки българин на пазара избира българското и не търси разлика от 10,20ст вносните няма как да се продадат.