Има нарушения при искането, разрешаването и прилагането на СРС-та. Това обяви председателят на парламентарната комисия за контрол върху спецслужбите Димитър Лазаров след изслушването на председателя на бюрото за контрол върху СРС-та Бойко Рашков.

На изслушването присъстваха и вътрешният министър Веселин Вучков и правосъдният Христо Иванов.

Тази сутрин Рашков говори на закрито заседание и пред Висшия съдебен съвет, където стана ясно, че един и същи съдия от Софийски градски съд е разписвал всички искания за СРС по „Червей".

СРС-то е за автоматична система в МВР, поясни Лазаров. В силовото ведомство тече проверка за установяване на виновните лица.
Бойко Рашков ще направи доклада разсекретен, за да бъде изпратен на ВСС, стана ясно още от думите на депутата от ГЕРБ. ВСС пък ще трябва да се занимае с действията на съдията, разписал съгласие за прилагане на бръмбарите по казуса.

Следващата седмица ще бъдат изслушвани още замесени лица по новия СРС гейт. Нарушението е извършено от дирекция „Сигурност" в силовото министерство, която е поискала СРС. От 300 дни прилагане на СРС-та не е имало резултат, стана ясно от коментара на Димитър Лазаров. Операцията е започнала през есента на 2013 година.

Вътрешният министър Веселин Вучков не каза точно срещу колко лица в МВР се води проверка. Поясни само, че са под 10. Проверяват се и лицата, които са поискали прилагането на СРС-та.

Директорът на дирекция „Сигурност", която е поискала бръмбарите, не е вече служител на силовото ведомство и това затруднявало дисциплинарката срещу него, стана ясно още от думите на министъра. Сега той бил на ръководен пост в ДАНС.

По-нататък предстои много работа от страна на компетентните органи да установят всъщност какво се е случило на практика, смята Вучков. Той припомни, че е алармирал за случая на 8 декември, но е силно обезпокоен от резултатите от проверката още повече, че няма ясен ефект от прилагането на тези СРС-та.

Тепърва ще се изяснява какво се е случвало във ведомството и защо са прилагани бръмбари за автоматизирана система. Проверяват се редови служители, заместник-директори за скандала, стана ясно още от думите на министър Вучков.

Той изрази надежда да се спрат скандалите със СРС-та и със законови промени да се спре с нарушенията в закона за СРС-та.