Хиляди французи взеха участие в демонстрации срещу експулсирането на ромите от страната. „Спрете репресиите!", „Не на нехуманната политика на Саркози!", бяха само част от лозунгите на протестиращите.

Френските медии съобщават, че шествията са организирани от социалистическата партия, зелените, крайно-десните партии и синдикатите. Участие са взели и правозащитни организации. Според инициаторите шествията са били организирани в над 130 френски града, измежду които Париж, Бордо, Лион, Страсбург, Тулон и Тулуза.

В Париж, на площада на Републиката, хилядите протестиращи издигнаха френското национално знаме, дълго няколко метра. В центъра на флага имаше надпис „саркосизъм". Организаторите посочват, че участие в шествието във френската столица са взели 50 000 души. Според полицията те са били не повече от 12 000.

На протеста в Париж бяха отправени упреци и към други действия на френския президент, измежду които неговото предложение да се отнема френско гражданство на извършителите на тежки престъпления.

Голям протест се състоя и Бордо. Броят на взелите участие в него според организаторите е бил над 3 000. Полицията го свежда до малко повече от 1 200.

В Лион участие в публичната подкрепа за изгонените от Франция роми взеха между 4 500 и 7 000 души.

В Марсилия протестираха близо 10 000 души. Един от тях носеше фланелка със снимка на президента Саркози и надпис „готов за експулсиране през 2012г.". Припомняме, през 2012г. във Франция ще се проведат президентски избори.

Щастлива съм да видя толкова много французи, които ни поддържат. Не е нормално днес да виждаш човешки същества - гонени и експулсирани по този начин. Това е един расизъм, който се завръща през 2010г. и който е изключително опасен, коментира румънска ромка, взела участие в протеста в Марсилия. Тя ръководи румънски цирк във Франция.

Освен във Франция, шествия в защита на ромите се организираха и в други европейски страни. Основното искане на шестващите е да се спре експулсацията на ромите към родините им.

Припомняме, вчера бе оповестено, че повече от половината французи са на мнение, че външният министър на страната Бернард Кушнер трябва да подаде оставка заради разразилия се скандал около експулсирането на ромите от страната.

Европейската комисия изиска от Париж да докаже, че експулсирането на роми е съобразено с европейските правила. Това бе посочено в доклад на европейския комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг.