Германия е разтърсена от огромен скандал, подобен на този с фалшивата диплома на бившата шефка на ДФ "Земеделие" Калина Илиева - министър бе обвинен, че е преписал дипломата си.

Германските медии остро критикуват министъра на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, който е обвинен в плагиатство при писането на докторската си дисертация, предаде АФП.

Скандалът избухна на страниците на левоцентристкия вестник "Зюддойче цайтунг". Преподавателят по право Андреас Фишер-Лескано заявява пред изданието, че в дисертацията на Гутенберг на няколко места има "дръзко плагиатство и измама". Редица печатни медии проведоха разследвания.

Седмичникът "Шпигел" например откри в дисертацията десетки страници, буквално преписани от други източници, без позоваване на тях.

Политологът Барбара Ценпфениг, автор на разпознатите от в. "Зюддойче цайтунг" изплагиатствани страници, поиска на министъра да му бъде отнета докторската титла.

"Изумена съм , че някой може да направи нещо толкова фрапиращо", заяви тя.

"Упрекът, че докторската ми дисертация е плагиатство е неразбираем", каза в отговор министърът и изяви готовност "да се провери дали над 1200-те бележки под линия и 475 страници с бележки са били правилно поставени на нужните места".

"Карл-Теодор цу Гутенберг може да влезе в университетската история като първокласен фалшификатор. За един министър, и то суперзвездата на правителството, е жалко да бъде изобличен като шмекер", коментира в. "Меркише алгемайне".

В. "Файненшъл таймс дойчланд", който не може да бъде заподозрян в ляв уклон, излиза със заглавие "Барон фон Копипейст" и към всяка дума прилага бележка под линия - нещо, което е пропуснал да направи министърът аристократ в дисертацията, с която стана доктор по право на Байройтския университет в Бавария през 2007 г.

Според канцлера Ангела Меркел "министърът на отбраната и Байройтският университет ще изяснят въпроса".

"Моята дисертация по физика бе огледана от различни гледни точки, разгледана под лупа, представена на експерти, това е нещо, което трябва да се приеме", коментира Меркел.