Районната здравна инспекция е затворила Съдебна медицина на ул. „Здраве" №2 в столицата, заради изчерпване на капацитета и невъзможност да приема повече трупове. Десетки тела са запълнили хладилниците на трупохранилището.

Отделно на това стана ясно, че Софийската морга няма да започне работа днес в 16 ч., както беше обявено по-рано, а ще остане затворена докато траят ремонтите в Александровска болница, съобщи bTV.

Директорът на Съдебна медицина проф. Станислав Христов е подал оставка заради кризата и тя е била приета.

От Александровска болница, в рамките на която е Съдебна медицина, потвърдиха за проблема, като заявиха, че системното претоварване на хладилната инсталация, води до често ѝ разваляне и нужда от ремонти.

От клиниката са съобщили, че вече са погребани 25 трупа, за които има отпуснати средства от Столична община за служебни погребения. Към настоящия момент в трупохранилището се намират 105 трупа. В позицията на болницата се посочва, че клиниката, която е изградена през 2003 - 2004 година, се състои от 4 камери с общ капацитет между 60 и 80 трупа.

От болницата заявяват още, че са реализирани всички предписани от страна на РЗИ хигиенни и противоепидемични мерки във всички помещения на Клиниката по съдебна медицина. Мерките се прилагат всекидневно. По предписание на РЗИ са поставени и защитни мрежи против насекоми.

Все още се търси решение на проблема с труповете с неизяснена самоличност, както и с тези, чиято самоличност е ясна, имат издаден смъртен акт, но роднините им не са ги погребали.