Още утре ще прекратя участието си и в четирите фирми.

Това обяви Николай Цонев, кандидат министър на отбраната на брифинг в централата на НДСВ след заседание на Политическия съвет на партията.

Той потвърди, че има участие в четири фирми, като най-голям дял от 30 % има във фирма „Нилана", снабдяваща някои от структурите на армията с хляб.

Цонев заяви, че фирмата е била избрана от териториалния снабдителен център, на който той не би могъл да влияе, но въпреки това в знак на почтеност ще се откаже от участието си не само в тази фирма, а и във всички останали, след като поеме поста министър на отбраната.
Припомняме, утре парламентът трябва да гласува новите министри и те да положат клетва.

НДСВ реши единодушно да подкрепи всички предложени промени в министерските постове
               Ст. Илчев 

Цонев очерта три приоритета в своята дейност като министър.

На първо място това е повишена съвместимост със стандартите на НАТО.
Следва рязко повишаване на социалния статус на военнослужещите и трето - пълна прозрачност във всички сделки в МО.

Говорителят на партията Станимир Илчев съобщи, че НДСВ е решила единодушно да подкрепи всички предложени промени в министерските постове.

Зам.-председателят на жълтите Милен Велчев заяви от своя страна, че кандидатурата на Цонев е отговор на призива на  премиера Станишев за по-засилено експертно присъствие в МС.
Той допълни, че това е първата крачка от промените, като втората - структурни промени, ще стане ясни между празниците.

Велчев заяви също, че от НДСВ са силно удовлетворени от избора на Михаил Миков за министър на вътрешните работи.

Като сравнение между Близнаков и Цонев, Станимир Илчев зададе риторичния въпрос: „Ако имате в отбора си добър играч, няма ли да търсите по-добър?"

Велчев поясни, че в никакъв случай с тази промяна не може да се счита, че Веселин Близнаков не си е вършил добре работата.
Според Велчев когато се сменят политическите задачи пред едно ведомство понякога се налага да се смени и ръководителят, без това да означава липса на личностни качества.