След сицилианската Коза ностра, неаполитанската Камора, калабрийската Ндрангета и Сакра корона унита от Пулия в Италия се заговори за съществуването и на пета мафия - Базилиски.

Тя действа в южната област Лукания, известна още и като Базиликата, съобщи вестник „Sole 24 ore", цитиран от prontosofia.

Името на групировката е заимствано от филм от 1963 г. на режисьорката Лина Вертмюлер, който носи същото име.

Според „Sole 24 ore" прокуратурата на град Потенца разследва серия от жестокости и насилие, свързани с проникване в политическата власт и в масонските среди с цел домогване до европейски и обществени фондове.

След 12-годишни разследвания Съдът е осъдил 26 души за принадлежност към мафиотската група на общо 242 години затвор. Сред осъдените изпъкват имената на Антонио Косиденте, Микеле Данезе, Франко Манчино.

От 1994 година насам начело на независимата мафия е стоял Джино Козентино, известен с прякора си Ангелското лице.

Според магистрата Винченцо Монтемуро това са исторически по значението си присъди. Чрез тях става ясно как мафията от Лукания има собствен профил и е проникнала в територията на региона си. Петата мафия не приема сред редовете си хора отвъд областта си.

Мафията от Лукания е отблъснала от територията си дори съседната калабрийска Ндрангета. В ъгъла е била изпратена и сицилианската Коза ностра, чиито едновремешни представители Калоджеро Вицини и Джузепе Мандалари са били изселени от Сицилия именно в Лукания.

Основната дейност на новата мафия Базилиски е свързана с контрола над фирмите и бизнеса в областта и най-вече в град Потенца.