Въоръжени проруски сепаратисти все още са окупирали административни сгради в Източна Украйна. Те обявиха, че се нуждаят от по-сериозни уверения по отношение на тяхната безопасност преди да изпълнят сключеното вчера международно споразумение, призоваващо да се обезоръжат протестиращите, предаде Ройтерс.

Споразумението, сключено между САЩ, Русия, Украйна и ЕС в Женева вчера, предлага най-добрата надежда до момента за разрешаване на кризата в Украйна, която влоши отношенията между Запада и Изтока до най-ниското ниво от Студената война.

В град Славянск лидерите на проруски въоръжени групи ще проведат среща в понеделник в една от сградите, които са окупирали, за да решат как да отговорят на споразумението от Женева.

По улиците има малка промяна. Пред кметството в Славянск въоръжени мъже с калашници стоят до барикади от чували с пясък. Сепаратисти продължават да контролират основните улици на града, проверяват преминаващите автомобили на установени контролни пунктове.

Ще напуснем ли сградите, така че те да дойдат и да ни арестуват? Не мисля, каза мъж с името Алексей, който пази път към друга окупирана от сепаратистите сграда.
Но той призна, че женевските разговори са променили ситуацията.

Изглежда, че Вова не ни обича толкова, колкото ние си мислихме, поясни той, имайки предвид президента на Русия Владимир Путин.

В столицата Киев хората на Майдана обявиха, че барикадите няма да бъдат премахнати преди президентските избори на 25 май.

Хората няма да напуснат Майдана. Хората дадоха дума, че ще останат до президентските избори, така че никой да не изопачи резултатите. След изборите ще изпълним обещанието си", заяви 56-годишният Виктор Паламарюк от западния град Чернивци.

"Никой няма да развали нашите палатки и барикади. Ако властите се опитат да направят това със сила, хиляди и хиляди хора ще дойдат на Майдана и ще ги спрат", каза 34-годишния Владимир Шевченко.

Националистическата организация „Десен сектор" пък смята, че договорката от Женева се отнася само за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

„Нямаме незаконни оръжия и този призив за разоръжаване не се отнася за нас. Ние, авангардът на украинската революция, не трябва да се сравняваме с очевидни бандити", каза говорител на движението.

Проруски активисти контролират сгради в около 10 града в Източна Украйна.

Сепаратистите в Донецк обявиха, че няма да напуснат окупираните сгради, докато поддръжниците на новото правителство не изчистят Майдана от блокади.

В Луганск проруските активисти обявиха, че нямат намерение да се изтеглят. Дори проруски сепаратисти обявиха, цитирани от АП, че ще напуснат сградите само ако правителството подаде оставка. Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушлин съобщи, че не признават за легитимно украинското правителство. Според него правителството в Киев незаконно е окупирало властта.

Правителството на Украйна поръча на министрите, ръководителите на централните и местни органи на изпълнителната власт да организират и проведат до 1 октомври 2014 година обсъждания за внасяне на поправки в конституцията на страната с цел децентрализиране на властта.

Вчера външните министри на Русия, САЩ, Украйна и ЕС ( представителят на Съвета на външните министри Катрин Аштън - б.р.) приеха декларация, в която очертаха първоначални стъпки за деескалиране на кризата и възстановяване на сигурността в Украйна.

В нея се отбелязва, че всички нелегално въоръжени групи трябва да се разформироват, всяко незаконно блокиране и окупиране на сгради, улици, площади трябва да се прекрати.

Киев от своя страна трябва да гарантира амнистия за тези, които предадат оръжията си и напуснат окупираните сгради, с изключение на тези, които са извършили убийство. Киев също трябва да организира национален диалог за приемане на нова конституция или поправки в нея, даващи повече власт на местното управление.