Временна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях пенсионни фондове започна разглеждането на работната версия на доклада си за свършената работа.

Припомняме, временната комисия, създадена с решение на Народното събрание през февруари, имаше един месец да проучи финансовото състояние на пенсионните дружества и как прилагат регулаторната рамка. След дебати в пленарна зала отпадна изричният текст, че тя ще се занимава и с ефективността на контрола над фондовете, упражняван от Комисията за финансов надзор.

По-нататък обаче комисията удължи работния си срок и си даде още месец - така тя трябва да се отчете финално за свършеното на 30 април.

На днешното си заседание народните представители, членуващи в комисията, начело с председателя Корнелия Нинова, се заеха с това да дебатират предложенията си по текстовете и препоръките, които да влязат във финалния вариант на доклада им.

Депутатите отделиха доста време на въпросите за методиката за реална доходност. Те получиха предложения в нея освен един индикатор да има и втори. Все пак народните представители уточниха пред гостите си от КФН и от фондовете, че работната група още не е на финалната права, а й предстоят още срещи, на които ще се коментира формулата и начина на калкулация.

Да се вземе решение дали с методиката ще определя номиналната, реалната доходност или и двете, настоя пък ДПС депутатът Йордан Цонев.

Настимир Ананиев от Реформаторския блок, който е и заместник-председател на комисията, изтъкна като идея с гражданите да се коментира само номиналната доходност, що се отнася до пенсионните въпроси, тоест процентът, който реално се получава, за да не бъдат заблуждавани. Те искат да знаят парите им управлявани ли са добре и ще имат ли възвръщаемост, аргументира се народният представител.

Депутатите обърнаха внимание и на изнасянето от КФН на данни за отрицателна доходност. Според тях е възможно това да въведе обществото в заблуждение, че фондовете не се управляват добре.

Заради това да се въведат законови промени в пенсионния модел, изчисленията са за два различни периода, коментира депутатът Димитър Байрактаров. Той даде идеята председателят на КФН да предложи такива промени пред народните представители.