Евентуалните затруднения при доставките на инсулин след 1 юни 2009 г. ще се дължат на провежданата фирмена политика от компанията „Ново Нордиск".

Това заявяват от здравното министерство, по повод обявеното по-рано днес, че ще има проблеми с два вида инсулин.

До момента „Ново Нордиск" не е подала заявление към НЗОК за продажба на видовете инсулини, произвеждани от нея, независимо от факта, че те са включени в Позитивния лекарствен списък, твърдят от МЗ.

Въпреки проведените срещи на министъра на здравеопазването с представители на фирмата в България, тя отказва да се съобрази с действащото законодателство.

От МЗ подчертават, че всички евентуални затруднения след 1 юни 2009 г. при снабдяването с инсулините, произвеждани от „Ново Нордиск", ще бъдат в резултат на нежеланието на фирмата да достави инсулиновите продукти на цената, определена в Позитивния лекарствен списък.

В същото време от министерството подчертават, че в списъка са осигурени човешки инсулини от същата група и със същото действие, които изцяло се заплащат от НЗОК.

От МЗ разясняват и как ще работят аптеките със сключени договори с НЗОК.
А именно - с нормативно определените надценки съгласно законовите разпоредби в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

Към момента аптеките работят с по-ниски надценки на лекарствените продукти от тези, които ще влязат в сила от 1 юни 2009 г, обясняват от министерството.

За всички лекарствени продукти, заплащани напълно от НЗОК, аптеките ще получават за обработката на рецепти по 1 лв. за отчетена рецептурна бланка за всички напълно заплащани лекарствени продукти, а не както досега - само отпусканите по протоколи.

От МЗ уверяват, че няма основания за напрежение и всички аптеки, които желаят да работят по договор с НЗОК следва да подпишат своевременно договорите, за да не се създават затруднения за пациентите.