Най-малко 78 души са загинали, а над 100 са ранени след като пътнически влак излезе от релсите, предаде Би Би Си. Инцидентът е станал в района на Сантяго ди Кампостела.

Спасителни екипи работят на мястото на катастрофата. През цялата нощ и досега те продължават да търсят оцелели сред отломките. Снимки от мястото на инцидента показват вагон, разцепен на две и друг, който е в пламъци. До катастрофиралия влак се виждат и тела, покрити с одеяла.

До момента от смачканите вагони са извадени телата на 73-ма загинали. Други четирима пасажери са починали в болница.

За момента няма данни за загинали или пострадали българи.

Над 140 души с леки и по-тежки наранявания са получили медицинска помощ, съобщават здравните власти. Най-тежко пострадалите са 20 души.

Започна набиране на доборовлци, които да дарят кръв за пострадалите.

Влакът е бил с 218 пътници на борда и е пътувал от Мадрид до град Ферол в северозападната част на Испания, заяви говорителят на местните власти.

Според някои медии той се е движил със скорост два пъти по-висока от разрешената на завой. След инцидента един от машнистите е цитиран да казва, че влакът е се е движел със 190 км/час, когато е влязал в завоя.


Премиерът Рахой и министърът на благоустройството посетиха днес мястото на инцидента

Властите обявиха, че не може да става дума за терористичен акт. Правителството се събра на спешно заседание.

320 полицейски служители бяха мобилизирани, за да помагат в спасителните операции.

3-дневен национален траур в Испания
Още...

Това е най-тежкият влаков инцидент в Испания през последните 40 години.

За момента няма данни за загинали или пострадали българи, съобщиха от Външно министерство. Посолството ни в Испания е в постоянен контакт с испанските власти, уточниха от ведомството.