Онкохирурзите запазват бойна готовност. Д-р Евгени Динев от пловдивския онкодиспансер коментира, цитиран от Дарик, че или здравният министър е объркан, или иска да обърка лекарите. Медикът е категоричен, че идеята за сливане на клиниките и комплексното лечение не е изчистена и затова настояват да видят очакваните промени в проектозакона.

Припомняме, здравният министър Петър Москов се разбра с ръководството на Комплексния онкологичен център (КОЦ) Пловдив, че решението за града под тепетата е функционално обединение при запазване на юридическа самостоятелност. Предложението на министерството е това да стане в медицински клъстър.

Клъстерите ще сключват договор с касата за комплексното лечение на пациентите. Така ще се гарантира изпълнението на изискванията за една лечебна пътека. Към момента онкодисопансерът в Пловдив остава да изпълнява дейностите си като самостоятелно юридическо дружество с автономно управление.

Хирурзите подчертават, че по време на срещата в Пловдив, след подробна презентация от управителя на здравното заведение д-р Калин Калинов, министърът се е убедил в правилната стратегия за развитие на Комплексния онкологичен център. Специалистите обаче са категорични, че трябва да се намали броят на здравните заведения, за да се стабилизира финансирането от НЗОК.

Д-р Парашкев Цветков, дългогодишен хирург в диспансера и председател на КНСБ в КОЦ Пловдив, отбеляза, че въпреки срещата медиците се опасяват, че накрая е възможно да се регламентират само няколко вида дейности. По думите му, това означава, че няма да могат да извършват голяма част от операциите на онкоболните. Именно заради това хирурзите остават в бойна готовност, докато не видят, че исканията на лекарите са изпълнени.

Управителят на онкологичния център в Русе д-р Камен Кожухаров също е категоричен, че протестите ще продължат, докато медиците не видят, че текстовете за сливане и закриване на диспансерите в страната не бъдат махнати от законопроекта.

Служителите на областния КОЦ в Шумен пък утре готвят общоградски протестен митинг против реформата на министър Москов. Това обяви управителят на диспансера д-р Сотир Караниколов. Той е категоричен, че сливането и унищожаването на лечебни заведения не е реформа.