Да бъде свикван Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента заради предложението на Министерство на отбраната (МО) чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство. За това настоя пред журналисти в парламента народният представител от „БСП Лява България" Красимир Янков.

Припомняме, от военното министерство публикуваха за обществено обсъждане предложение за законодателна промяна, с която самолети на други държави ще могат да охраняват въздушното ни пространство.

Абсурдно е да сме в ситуация, в която ние да не можем да охраняваме въздушното си пространство", отсече Янков и загатна, че днес предложението е за въздушното пространство, но утре може да е за охрана и на сухопътната ни граница.

„Не мисля, че това е единственото решение, което може да бъде намерено", убеден е социалистът. Именно заради това той обяви, че от БСП ще искат свикване на КСНС при държавния глава, на който да бъде обсъден и този въпрос.

Това е въпрос, който касае всички български граждани и трябва да бъде обсъден от всички политически сили", обясни искането си червеният депутат.

По отношение на въпроса как страната ни ще се пази, след като има само два самолета, Янков отговори: „Попитайте Бойко Борисов. Той управлява една година".

Депутатът отговорността да бъде поета от премиера. „Бойко Борисов носи тази отговорност. Не бива да се прехвърля отговорността върху решенията на някои от министрите. Бойко Борисов е опасен за българския народ. Той е опасен и не трябва да бъде премиер", заяви още по адрес на премиера социалистът.