соросДжордж Сорос, един от най-богатите филантропи в света ще подпомогне легализацията на марихуаната в Калифорния. Милиардерът ще даде около милион долара в полза на употребата на лекия наркотик за лечебни цели, както и отглеждането на малки количества в домашни условия.

През следващата седмица гражданите на Калифорния ще избират своите представители в Конгреса, а на същата бюлетина ще могат и да кажат мнението си за легализацията на марихуаната.

80-годишният Сорос стана известен като „човека, който фалира Централната банка на Великобритания", след като спечели 600 млн. паунда през Черната сряда през 1992г.

В интервю пред „Уолстрийт Джърнъл" милиардерът заяви, че законите, ограничаващи употребата на марихуана „определено носят повече вреди, отколкото добро". По думите му милиарди долари се харчат всяка година за арестите на 750 хил. потребители на марихуана годишно в Калифорния.

Някои американски щати разрешават употребата на лекия наркотик за лични нужди, но гласуването в Калифорния ще е най-голямото изпитание за това дали е възможно в бъдеще на марихуаната да не се гледа като на дрога.

„Самата идея този въпрос да присъства на бюлетината повдигна публичния дебат за марихуаната по начини, за които не съм предполагал", заяви пред вестника Сорос. По думите му облагането с данъци на производството на канабис ще намали престъпленията и насилието, свързани с незаконните дейности.