Прокуратурата в Украйна наложи запор на имуществото на експремиера Юлия Тимошенко и на бившия министър на вътрешните работи Юрий Луценко. Двамата са обвинени в превишаване на правомощията, съобщава РИА Новости.

Цялото имущество на Тимошенко и Луценко, което бе установено в хода на досъдебното производство е запорирано, съобщи пред журналисти генералния прокурор на страната Михаил Гаврилюк.

Той обаче не поясни на каква стойност е задържаното имущество, тъй като и прокуратурата все още няма крайните резултати. За Луценко обаче е установено, че става дума за имущество на стойност 200 хиляди долара.

Срещу Юлия Тимошенко са образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ."  

Второто обвинение е свързано с газовите договори с Русия. Генералната прокуратура официално предяви на 13 април обвинение към Тимошенко за превишаване на длъжностните правомощия при изготвянето на договора за доставка на руски газ през 2009 година. На 11 април първият заместник на Генералната прокуратура на Украйна обясни, че договорите между „Нафтогаз" и „Газпром", в която е договорена цена 450 долара за 1000 кубически метра са причинили щети на държавата в размер на 200 милиона долара.

Тя беше арестувана на 24 май, след което срещу нея бяха образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ." Второто обвинение е свързано с газовите договори с Русия.

Юлия Тимошенко падна от власт на 3 март 2010 година, когато украинският парламент подкрепи вота на недоверие срещу оглавяването от нея правителство. Вотът на недоверие беше гласуван само ден след като управляващата коалиция в Украйна се разпадна.