Следващият кабинет ще бъде изправен пред значителни предизвикателства и най-голямото от тях е липсата на доверие в институциите. Това заяви изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Валентин Георгиев в интервю за БНТ. По думите му вече не корупцията, а стабилността става основен проблем за инвеститорите у нас. Корупцията вече е третият въпрос, който задават инвеститорите, когато търсят камарата.

Георгиев обясни, че първите два въпроса са съвършено други, а именно това, което искам да направя тук, колко стабилно ще изглежда и ще намеря ли квалифицирани кадри. По мнението на шефа на Американската търговска камара у нас регулаторната среда у нас е трудна и „това, което смущава в последните една-две години, е непредвидимостта, какво може да се случи на другия ден и това е индикатор, че бизнес средата става непривлекателна".

Някои бързи законодателни актове чисто и просто не могат да бъдат оправдани, коментира Валентин Георгиев. По думите му това може да доведе сянката на съмнение, че фактически тези промени се правят за някого или за определени икономически кръгове и са само за тях.

Георгиев смята, че точно това трябва да се избегне в разговорите с управляващите и това трябва да се даде от тяхна страна като гаранция, че средата ще остане стабилна, че ще остане предвидима. Освен това трябва да се гарантира, че ще може да се вземат такива решения, които са плод на едни анализи, едни оценки, които дават достатъчно сигурност, че даденото законодателно решение е правилно и то ще бъде изпълнявано.