Светът е много по-опасно място след споразумението с Иран. Израел няма да се обвързва с ядреното споразумение и винаги ще се защитава.

Това заяви на специална пресконференция в Йерусалим премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, цитиран от световни агенции.

Израел няма да се обвързва с това споразумение с Иран, защото Иран продължава да търси нашето унищожение. Винаги ще се защитаваме, каза той.

Според него сделката е „зашеметяваща историческа грешка".

Нетаняху нарече иранския режим „спонсор на международния тероризъм" и атакува споразумението, че е хазартно, тъй като за 10 години „терористичният режим в Иран може да се промени".

В следващото десетилетие споразумението ще възнагради Иран със стотици милиарди долари. Тази златна мина ще подхрани тероризма по света и усилията на Иран да унищожи Израел. Сделката не принуждава Иран да прекрати агресията така или иначе, поясни премиерът на Израел.

Споразумението повтаря грешката със Северна Корея. Знаем какво се случва там, каза той.

Нетаняху припомни, че в петък президентът на Иран Хасан Рохани е присъствал на събитие в Техеран, където са били палени знамената на САЩ и Израел.

Иранската агресия може да бъде видяна от всеки, добави той.

Според председателя на долната камара на американския Конгрес Джон Бейнър споразумението само насърчава Техеран и води до ядрена надпревара.

Вместо да спре разпространението на ядрени оръжия в Близкия изток, това споразумение най-вероятно ще доведе до ядрена надпревара по света, изтъкна той в съобщение и добави, че американските конгресмени ще прегледат много внимателно всеки детайл от сделката.