Археолози проучват средновековен некропол с погребения, наподобяващи ритуал срещу „вампири" край Асеновград. Необичайните находки са от крепостта „Воден", която е известна като резиденция на основателя на Бачковския манастир Григорий Бакуриани.

Некрополът е датиран към 13-14 век. В него археолозите открили три погребения с ритуалност, различна от обичайната. Останките били положени според християнската традиция, но без долната част на краката.

Липсващите стъпала били обичайни за онова време при някои подозрения, че покойникът може да придобие някакви свръхестествени сили и да тормози живите, обяснява директорът на Регионалния исторически музей в Асеновград Иван Дуков, цитиран от БНТ.

Хората от Средновековието са извършвали ритуала, за да не се превърне покойникът във „вампир", предполагат археолози. Според друга хипотеза обаче по този начин се погребвали извършителите на тежки престъпления. Навсякъде в средновековните некрополи се срещат такива практики, които се наричат обезвреждане на мъртвеца, обясняват експертите.

Иван Дуков не разпознава в ритуала „вампирски" елементи. Скелетите са открити при експедиции през 2012-та и 2013 година. Сега останките се съхраняват в църковна костница.