Иракските сили обявиха, че са прочистили района около стратегическия язовир Хадита с помощта на американски въздушни удари, съобщава БиБиСи.

САЩ са нанесли пет въздушни удара по „Ислямска държава" в Ирак. Действията на САЩ отбелязват разширяване на американските авиоудари, които преди бяха само в подкрепа на кюрдските сили в северната част на страната, а сега са и в северозападната част на страната. Използвани са изтребител и бомбардировач. Унищожени са бронирани машини със зенитна артилерия на ислямистите.

Джихадистите са се опитали да окупират язовира в западната провинция Анбар.

Лидерът на проправителствените паравоенни сили в Западен Ирак Ахмед Абу Риша обяви, че въздушните удари са прочистили патрул на „Ислямска държава", който се е опитал да атакува язовира.

Бомбардировките бяха много точни. Няма невинни жертви. Ако „Ислямска държава" получи контрол над язовира, много райони в Ирак ще бъдат сериозно заплашени, дори столицата Багдад", каза той пред Ройтерс.

След ударите иракските сили изтласкаха ислямистите от Хадита.

Войниците и милицията също си върнаха Барвана, източно от Хадита, от ислямистите, които са изоставили оръжията и автомобилите си, информира „Франс прес".

На язовира Хадита се намира вторият най-голям ТЕЦ в страната, той предоставя вода на милиони.

По-рано отбелязахме, че американският президент Барак Обама в сряда ще разкрие стратегия за справяне с „Ислямска държава".